Welke stappen moet je zetten om financieel onafhankelijker te worden? (Deel 1)

May 12, 2017

 

“Rijkdom is grotendeels het gevolg van gewoonten.”

John Jacob Astor

 

Een vakantie met het hele gezin of zelfs een romantisch uitstapje naar bijvoorbeeld Cancun vergt normaal gesproken vele weken aan voorbereiding.

 

U heeft uw ‘wederhelft’ ongetwijfeld ruim van tevoren het internet af zien speuren op zoek naar een betaalbare vlucht; een weg zien banen door de ‘all-in’-reisarrangementen; of de recensies en beoordelingen op Trip Advisor zien vergelijken om uit te vinden welke 10 attracties op uw bestemming het meeste waar voor hun geld zullen bieden.

 

Er gaan meestal vele weken en misschien zelfs wel maanden van planning en strategievorming zitten in die perfecte reis; en terecht, want u wilt tenslotte dat uw gezin geniet van het allerbeste dat u zich kunt veroorloven.

 

 

Als het om financiële planning gaat, zien we echter zelden een dergelijk soort voorbereiding. De meeste mensen plannen zelfs helemaal niet, en als ze het al doen is het omdat ze de middelbare leeftijd bereiken en zich zorgen beginnen te maken over hun pensioen of wat ze als erfenis achter willen laten voor hun geliefden.

 

Meestal komen we het dichtst in de buurt van daadwerkelijk financieel plannen als we een auto willen kopen. Of als we geluk hebben, samen met je partner de financiële krachten te kunnen bundelen, om het huis te kopen dat we ons nu kunnen veroorloven, zodat we uiteindelijk vele jaren later het huis van onze dromen kunnen aanschaffen!

 

Als u er even goed over nadenkt, zult u het vast met me eens zijn dat het kortstondige, vluchtige plezier van een goed geplande vakantie in het niet valt bij de langdurige en ingrijpende voordelen die een goed geplande en consequent uitgevoerde beleggingsstrategie u zouden kunnen opleveren.

 

Het creëren van rijkdom vereist planning; er is een investeringsplan nodig.

 

What is Wealth for you?

 

Maar laat me eerst het volgende uitleggen. We hebben het vaak over rijkdom en het creëren van rijkdom, maar wat is dat eigenlijk precies?

 

Rijkdom wordt gedefinieerd als het in overvloed hebben van een bepaald iets. Wat voor iets dat is, hangt af van wat u het belangrijkst vindt voor uzelf en uw gezin.

 

Voor mij houdt rijkdom in dat ik me een gezonde balans tussen mijn werk en gezin kan veroorloven. Dit betekent dat ik het me kan veroorloven om minstens 4 uur per dag ‘quality time’ met mijn dochter door te brengen, een uur naar de sportschool te gaan en elke dag slechts 4 uur te werken terwijl ik toch 5% van mijn inkomen aan goede doelen kan schenken. En dat ik me tegelijkertijd financieel geen zorgen hoef te maken over hoe ik al mijn rekeningen ga betalen. 

 

Voor anderen betekent rijkdom dat ze in staat zijn om een succesvol bedrijf op te starten en te runnen zonder dat ze zich daarvoor diep in de schulden hoeven te steken. Of misschien betekent het voor u wel dat u zich financieel geen zorgen hoeft te maken als het drie kwartalen lang wat minder goed loopt in het familiebedrijf dat uw opa is begonnen en waarvan u de leiding op termijn graag aan uw kleinzoon overdraagt!

 

Wat uw definitie van rijkdom ook is, er ligt altijd een behoefte aan een zekere mate van financiële onafhankelijkheid aan ten grondslag. Om dat niveau van onafhankelijkheid te bereiken, is verstandig beleggen bijna noodzakelijk; dit wil zeggen dat u een financiële planning moet opstellen op basis van een beleggingsstrategie.

 

Deel 2 van dit verhaal zal u wat tips geven om daarmee aan de slag te gaan.

 

 

“Bij rijkdom draait het niet om het hebben van veel geld, maar om het hebben van veel opties.”   Chris Rock

 

Back to Top

 

Please reload

Our Recent Posts

Please reload

Archive

Please reload

Tags

Please reload

Willemstad, Curaçao

  • Vertex Investments Facebook
  • Vertex Investments Twitter
  • Vertex Investments LinkedIn

©2019 VERTEX INVESTMENTS. ALL RIGHTS RESERVED.