Sparen en beleggen – van hetzelfde laken een pak?

May 12, 2017

 

"Hoeveel miljonairs kent u die rijk zijn geworden door te sparen? Dat zegt wel genoeg."

- Robert G. Allen

 

Slim van u om op deze “investeerderstrein” te springen! Het belooft een reis te worden die leerzaam is, lucratief zolang u de lessen met wijsheid toepast, en –zeker niet onbelangrijk – vol plezier is! Laten we meteen vertrekken! We beginnen met het fundament, de basis van alles, de hoeksteen van ons uiteindelijke reisdoel.

 

Een misvatting

Maar voordat ik verder inga op dit boeiende onderwerp, moet u me eerst eens het volgende vertellen. Wanneer iemand u zou vragen: “wat is het verschil tussen sparen en beleggen?”, met welke uitleg zou u dan op de proppen weten te komen om die vraag te beantwoorden? Zou u in staat zijn om het werkelijke verschil goed uit te kunnen leggen, of zou u reageren in de trant van: “hmm” – 5 seconden stilte voor een “ik ben aan het nadenken”-pauze – en dan verdergaan met: “interessante vraag, maar is er eigenlijk wel een verschil?”

 

Als u het laatste denkt, dan staat u niet alleen. Vele mensen geloven dat sparen en beleggen precies hetzelfde is! Dit is een ernstig misverstand en ik zal proberen uit te leggen waarom deze aanname onjuist is!

Bent U aan het sparen of beleggen?

Wat is sparen dan, zo vraagt u zich wellicht af? Dat is het uitstellen van consumptie door een deel van uw huidige inkomsten opzij te zetten in een relatief veilig instrument, gewoonlijk voor een specifiek toekomstig doel, oogmerk of gebeurtenis, met de bedoeling om de waarde van uw hoofdsom – het oorspronkelijke bedrag – te behouden. Sparen gebeurt meestal via middelen die weinig risico’s met zich meebrengen, zoals een spaarrekening.

 

De implicatie is dat het rendement relatief laag is – de lokale rente schommelt rond de 1% – en de uiteindelijke waarde van uw spaargeld zal dus vaak niet significant verschillen van de hoofdsom. Het potentiële risico is dat de koopkracht van uw gespaarde geld gemakkelijk kan worden aangetast door de inflatie. Met andere woorden: u kunt wellicht niet meer hetzelfde pakketje goederen kopen als eerst, omdat de prijs van de goederen sneller is gestegen dan uw spaargeld is gegroeid. De conclusie: door alleen maar te sparen, zult u nooit... maar dan ook nooit... rijk worden!

 

Met beleggen ligt dat anders! Terwijl u bij sparen probeert om de hoofdsom intact te houden, gaat u bij beleggen een stapje verder en probeert u daarnaast ook meer welvaart te creëren voor uzelf!

 

Net als bij sparen stelt u bij beleggen de consumptie uit, maar daarmee eindigen de overeenkomsten dan ook meteen. Net als bij sparen stelt u bij beleggen de consumptie uit, maar daarmee eindigen de overeenkomsten dan ook meteen. Om die reden wordt er gewoonlijk belegd via meer risicovolle en geavanceerde middelen - op de effectenbeurs, door het opstarten of runnen van een bedrijf, of op de onroerend goed markt. De belangrijkste implicatie is dat investeren veel riskanter is dan sparen, maar dat de mogelijke beloning ook vele malen groter kan zijn!

 

Voor sparen is weinig verstand van financiën nodig. We zetten simpelweg ons geld op een bankrekening in de wetenschap dat dit rente oplevert. Daarom sparen de meesten van ons! Begrijp me niet verkeerd, sparen is noodzakelijk en het is ideaal voor noodgevallen.

 

In de praktijk zou een spaarplan een onderdeel van uw totale financiële planning moeten zijn, net als investeren.

Beleggen is wat je moet doen

Dat gezegd hebbende, zou ik u sterk willen aanraden om ook te investeren! Als u dit nog niet gedaan hebt, begin dan NU met nadenken over een beleggingsstrategie! Leer zoveel u kunt over investeren. En blijf deze artikelen lezen, want die zijn bedoeld om uw bewustzijn en kennis van beleggen te vergroten. Ze begeleiden en informeren u stap voor stap bij het aangrijpen van mogelijkheden om rijkdom te creëren!

Maak een afspraak

 

“Succesvolle professionele beleggers zijn gedisciplineerd en consequent. Ze denken veel na over wat ze doen en hoe ze dat doen.” Benjamin Graham

 

Back to Top

Please reload

Our Recent Posts

Please reload

Archive

Please reload

Tags

Please reload

Willemstad, Curaçao

  • Vertex Investments Facebook
  • Vertex Investments Twitter
  • Vertex Investments LinkedIn

©2019 VERTEX INVESTMENTS. ALL RIGHTS RESERVED.